top of page
191018---113115-2.jpeg
72652777_10157925511999994_4669581030821199872_o.jpeg
2018-10-23 13.10.00.jpeg

PÅ SPILL!

Kunstprosjekt, masterprosjekt og kunstnerisk forskning

PÅ SPILL! er en improvisasjons-performance for og med barn, utviklet spesielt for de eldste barna i barnehagen: 4-6-åringene. Performancen er i både innhold og form designet som en utforskning og iscenesettelse av medskapende, deltakende dramaturgi. Den foregår som et performativt spill der deltakerne etter tur skal improvisere fysisk på scenegulvet. Rammen for improvisasjons-spillet er både åpen og lukket, styrt av korte tidsintervaller og følgende regler: 


  1. Bare en person (barn/voksen) skal være på scenen om gangen

  2. Det er frivillig å gå opp på scenen, men kun når det er din tur i rekka

  3. Du kan gjøre HVA DU VIL på scenen med materialene du har tilgang til og tiden du har til rådighet (20-60 sekunder)

  4. De andre sitter ved/rundt scenen og betrakter konsentrert den som er ”på spill” 


Materialene som etterhvert blir tilgjengelige for utforskning på scenen er for eksempel:

  • maskeringstape ( kan transformere og "scenografere" rommet på utallige måter)

  • en stol ( kjent objekt vi er vant til å sitte på, men hvilke nye måter oppstår under fri improvisasjon?)

  • sjokolade eller annet godteri ( godteri "lader" scenerommet på en helt spesiell måte som skaper forventning, konflikt og spenning i forløpet; "hva skjer når Guro legger en sjokoladeplate inn på scenen og ALT ER LOV? "vil Lars spise opp all sjokoladen når det endelig blir hans tur, eller tør han ikke, siden det ikke er lov med godteri på onsdag, særlig ikke på skolen? Sparer han litt til nestemann, eller kanskje han gjør noe helt annet enn å spise den; bygge et mønster på gulvet, eller slå hjul over det hele?")

Egenarten ved materialene og reglene for samspillet fører til at «alt og alle» blir satt på spill i et dramaturgisk kappløp med tid og rom, der deltakernes forhandlinger med egne og hverandres valg og muligheter i øyeblikket blir det drivende elementet. Deltakernes ulike personligheter, uttrykksmåter, tolkninger og erfaringer kommer også til syne, noe som farger de ulike hendelsene og hvert enkelt forløp og gjør hver forestilling til en helt unik hendelse.

Andre viktige ting

  • det er frivillig å gå ut på scenen, og deltakerne får mulighet til å si ja/nei ved hver runde/tur, og Guro har flere triks på lur for å gjøre settingen trygg og inspirerende for den enkelte

  • det er lov å tøye grenser og bryte normer fra det virkelige livet (det er mye av poenget. Dvs her skal man gjerne leke med maten, eksperimentere med materialet man får tildelt på scenen til det blir ”ødelagt”, stå på stolen i stedet for å sitte osv.)

  • Guro leder spillet etter både kunstneriske og pedagogiske hensyn

  • lærere/personalet og Guro deltar på lik linje med barn/elever, eller som deltakende observatører og bryter kun inn i spillet dersom det er særskilt behov for det. Vi kan kommentere uønsket atferd for å sette visse grenser, men vi skal også tillate, og være åpne for det som skjer.

PÅ SPILL! er utviklet gjennom et koreografisk forprosjekt tildelt støtte fra Norsk kulturråd, samt i Gjerstadbergets avsluttende masterprosjekt i Barnekultur og kunstpedagogikk. Prosjektet og masteroppgaven er en a/r/tografisk og intra-aktiv undersøkelse av performance og fysisk improvisasjon som kunstnerisk uttrykksform med barnehagebarn. Gjennom kunstnerisk praksis og prosess som hovedmetode har utgangspunktet vært å skape en forestilling i såkalt åpen improviserende form, med medskapende deltakelse fra barna og åpen dramaturgi. PÅ SPILL! er det kunstneriske resultatet av dette. Med masteroppgaven beskriver, analyserer, tolker og drøfter jeg kunstneriske, pedagogiske og vitenskapsfilosofiske aspekt ved å skape, gjennomføre og dokumentere PÅ SPILL! som et intra-aktivt og a/r/tografisk kunstnerisk forskningsprosjekt. Forsknings-prosjektet er et resultat av agentiske møter og fluktlinjer mellom kunstpraksis, pedagogikk, barnekultur, diskurser, hendelser og forskningsperspektiver:

  •  egen kunstnerisk praksis som dansekunstner og koreograf

  •  erfaring og kompetanse som barnehagelærer og høgskolelektor i kunstfag

  • barnekulturelle, pedagogiske og kunstneriske diskurser 

  • hendelser med samspill mellom barn, voksne, scenekunstnere, materialer og diskurser

  • kvalitative, kunstneriske og postkvalitative forskningstilnærminger


A/r/tografi er en praksisbasert forskningsmetodologi innenfor kunst, utdanning og skriving. Begrepet er satt sammen av a for artist, r for researcher og t for teacher + grafi (skrift) 


Intra-aktivitet er, til forskjell fra inter-aksjoner mellom mennesker, aksjoner som foregår mellom både mennesker, øvrige materialiteter og diskurser. 


Agens, agent, agentskap og det agentiske handler om å få ting til å skje, og det gjelder for alle materialiteter og kropper, både menneskelige og ikke-menneskelige 


Fluktlinjer er et begrep fra Deleuze og Guattaris filosofiske tankemodell rhizom, inspirert av det botaniske fenomenet rhizom, som er rotplanters rottråder som verken har begynnelse eller slutt som stadig oppstår mellom stadig nye punkt 

Post-kvalitativ forskning har ifølge Lather og St. Pierre som ambisjon å re-innføre ontologiske spørsmål inn i forskning, og gjennom det sammenfiltre ontologiske og epistemologiske spørsmål 

Utdrag fra masteroppgaven PÅ SPILL! Fra interaktiv til intra-aktiv dramaturgi i scenekunst med barn (Gjerstadberget, 2020, s. 11-12

Søknad, tildelingsbrev og rapport med regnskap til Norsk kulturråd for Prosjekt Morf 

PÅ SPILL! er under arbeid som fagfellevurdert artikkel i løpet av 2021-2022.

Tre ulike kontekster

PÅ SPILL! har blitt gjennomført i tre ulike kontekster ved barnehager, skoler og en rekke ulike festivaler og seminarer for kunst og kunstpedagogikk. 

I oktober 2018 ble konseptet for prosjektet utviklet i en barnehage i Oslo i en pedagogisk kontekst. Senere samme høst ble prosjektet gjennomført med barnehagegrupper på Remida-senteret i Kongsgården gamle barnehage i Trondheim, under LYDHØR forskningsprosjekt som PÅ SPILL! også er tilknyttet. Dette var en kunstpedagogisk kontekst. Høsten 2019 ble PÅ SPILL! gjennomført for både lukkede barnehagegrupper og åpne visninger under Performancefestivalen 2019, på Kunstbanken Hedmark Kunstsenter i en kunstnerisk kontekst.

I tillegg har PÅ SPILL! blitt gjennomført med barnehagelærerstudenter i dramaundervisning, med høgskolekolleger fra HiNN og UiA, på kulturkonferanser, og som performance lecture på konferanse for barnehager hos Kunstbanken. PÅ SPILL! ligger også inne som forslag i portalen til Den kulturelle skolesekken.

Sist, men ikke minst; PÅ SPILL! er også gjennomført i en uteversjon under LYDHØR-festivalen høsten 2020, der LYDHØR-prosjektet hadde frø som årets tema. Mer om dette finnes på Lydhør-prosjektets nettsider, samt i video-presentasjonene nedenfor.

4AF1DC7E-82C9-4439-BA39-6E33C5CCE9A8.JPG
PÅ SPILL høydepunkter

PÅ SPILL høydepunkter

Se nå

Videopresentasjon i samtale med Lise Hovik

Forskningsformidling

PÅ SPILL! skulle vært gjennomført som performance og formidlingsinnlegg på LYDHØR-festivalen i juni 2021, men måtte på grunn av pandemien istedet bli en videosamtale med Lise Hovik, leder for LYDHØR-prosjektet, produsent og utøver-vikar Kine Kvarme Tørring

Denne videoen er en utprøving av ideen til PÅ SPILL!, vist for medstudenter på master i Barnekultur og kunsepedagogsikk. Oppgaven var å presentere masterprosjektet sitt i en fyrstikkeske. Jeg gjorde en performativ improvisasjon.

bottom of page